noutati

Se apropie FITS. În iunie, mergem la Sibiu

penCând Shakespeare îşi scria operele, lumea teatrului era un loc diferit. Femeile nu erau lăsate pe scenă, săracii erau cei care iubeau cel mai mult teatrul, deoarece trăiau o altă viaţă, a celor bogaţi şi puternici, prin personajele întruchipate, iar majoritatea teatrelor erau în aer liber. De fapt, trupele de actori erau interzise în oraş, de aceea le găseau pe la periferii, trăindu-şi arta intens, chiar şi pentru doar câteva priviri.
Am auzit atâtea despre FITS – Festivalul International de Teatru de la Sibiu, încât mi l-am închipuit în nenumărate feluri. Am citit atâtea păreri despre ce s-a întâmplat în anii trecuţi şi nici una nu seamăna cu cealaltă. Unii au apreciat reprezentaţiile stradale, la o palmă depărtare de picioarele desculţe ale actorilor, în mijlocul piesei şi al cuvintelor. Alţii au preferat scenele teatrelor impunătoare din Sibiu, cu istorie şi sens de sute de ani. Mulţi au fost interesaţi de străini şi s-au mirat văzându-i pe italieni că defilează cu o fanfară din oale şi pe belgieni mergând pe picioroange. Belgieni de 50 de ani.
O bloggeriţă a rămas şocată de scenele extreme, groteşti şi exagerate, dintr-o piesă clasică. Dar, odată ieşită din sală, se gândea pe cine să sune, să-i spună că trebuie să vadă neapărat respectiva punere în scenă. “Mi-aş vinde sufletul să mai pot vedea acest Faust o dată“ – repeta ea, după ce citise asta într-o recenzie despre Faust-ul lui Purcărete. Un nod în gât a avut alt blogger, care a ascultat un concert gospel al unor britanici.
Dans, muzică, teatru, carte, film. Toate într-un spaţiu comun. Mii de oameni vor veni din nou, în acest an, pentru a trăi ceva frumos. Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 6 – 15 iunie, sub genericul „Unicitate în Diversitate”. Şi va fi un eveniment unic în România. În lume, chiar.
Sinceră să fiu, mi-e frică să mă duc la Sibiu, la FITS. Nu vreau să păţesc ca o tânără, pe care am văzut-o într-un reportaj la TV şi care plângea, spunând că nu ştie cum se va mai putea întoarce în lumea reală, după ce a petrecut o săptămână la Sibiu. Nu dorea să plece de pe „scenă”. A fost spectator, dar a simţit că a jucat în fiecare scenă, că reacţiile ei erau căutate şi îi inspirau pe actori, că spectacolele îi erau adresate. Da, pentru că FITS este punerea în scenă a unei concepţii, în care oamenii se exprimă şi interacţionează. Actori şi spectatori.
fits_sibiuOrganizatorii te îndeamnă să trăieşti. Şi ai de unde alege. Anul acesta vor fi 10 zile. 350 de evenimente. 2500 de artişti invitaţi. 70 de ţări reprezentate. Românii vor călători zeci de kilometri, sute chiar, pentru a fi acolo. Impresionant, nu? O călătorie, o iniţiere, o experienţă. Te poţi lăsa dus de val, dar va trebui să te opreşti din când în când, să chibzuieşti pe care dintre spectacole le vei alege, nu vei putea fi în acelaşi timp în mai multe locuri.
Festivalul se trăieşte mai intens când eşti cu prietenii. Că-ţi sunt din familie, colegi, din blogosferă, totul trebuie împărtăşit. Comentat. Transmis. Un prieten să filmeze o scenetă pe care tu ai ratat-o, un altul să te cheme la un moment nefiresc… Să vezi gonflabilul Luminarium, poate…
architects-of-air

De ce aminteam de Shakespeare, la începutul articolului? În primul rând pentru că, pe 23 aprilie, am sărbătorit 450 de ani de la naşterea dramaturgului. Apoi, pentru că eu gândesc că el aşa ar fi vrut să se joace teatru în lumea asta. Într-un oraş ca Sibiu, care rămâne în memoria simţurilor. Se activează la cel mai mic stimulent, chiar şi atunci când doar pronunţi cuvântul „Sibiu”. Mirosul străzilor, înţelepciunea arhitecturii, gustul cafelei sorbite într-o dimineaţă însorită, la o terasă, pe una dintre străduţele înguste, pavate, exact ca odinioară. Aşteptând parcă, ca după vreun colţ, să apară un băiat de prăvălie grăbit sau vreo duduie cu o eşarfă dantelată… Şi asta, dacă ai cunoscut oraşul într-o zi obişnuită. Gândeşte-te cum ar fi amintirile tale, dacă te-ai afla în Sibiu în perioada Festivalului International de Teatru Sibiu 2014!
poznan-balletShakespeare ar mai fi vrut ca actorii să fie liberi, să se exprime cu corpul, ochii şi mintea. Aici să fie o comedie, dincolo o tragedie, iar spectatorii să aleagă sau să penduleze între scenete, totul să fie intens, fără timpi morţi.
Eu am mai fost la teatru, dar la Bucureşti, în perioada studenţiei şi la Câmpina, recent, unde câţiva tineri au format un Teatru Proiect. Toate, înăuntru, în linişte, cu telefoanele închise. Nu am văzut o piesă în aer liber, pe caldarâm, pe fundalul zgomotului urban.
Uff, câte emoţii am doar gândindu-mă la câte oferă FITS! Aş rezista oare la un maraton de artă de 10 zile? M-aş adapta. Dar oare aş putea reveni în realitate sau aş plânge doborâtă de acest gând, ca fata din ştirea aceea? Da, într-un final, dar nu voi mai fi niciodată acelaşi om. Mai bine să trăiesc experienţa şi să regret că se termină, decât să nu o trăiesc deloc.

Imagini http://www.bookaholic.ro şi http://www.sibfest.ro

2 thoughts on “Se apropie FITS. În iunie, mergem la Sibiu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s