breaza

Din nou despre festivalul internațional de folclor. Pardon, parodia de festival

Știți parodiile acelea, gen Naked Gun și Scary Movie, când artiștii exagerează unele aspecte și duc  situații până la extrem, pentru a arăta cât de penibile sunt? Așa am crezut eu că văd la festivalul de zilele trecute, din Breaza. Un film-parodie, despre cum nu ar trebui să fie un festival.

Avem 3 cuvinte: festival, internațional, folclor. Asta înseamnă că Festivalul Internațional Calabreaza ar fi trebuit să fie:

Tarabe cu produse handmade, meșteșugari și artiști care-și vând propriile creații, obiecte care au legătură cu folclorul, local sau internațional. Nu rulote cu hamsii, țigănci cu porumb fiert, vată colorată , blănuri și bijuterii din China, mici și băuturi la suprapreț.  Știm, partea cu aducerea comercianților a fost concesionată unei firme, de ce oare?

Breaza ar fi trebuit să fie impecabilă. Da, s-a dat iar cu lavabilă pe poarta de la Parcul Brâncoveanu, s-au pus pietricele în fața Casei de Cultură și s-a măturat scena de praf. Nu s-au curățat șanțurile de gunoaiele lăsate de muncitorii care lucrează la canalizare, nu s-a făcut curat în parc, nici măcar în baia Casei de cultură, dar bine că s-au pus două habe de gunoi aproape de scenă și de grătar. Nu s-au aprins luminile pe stradă, nici în prima, nici în a doua, nici în a treia seară. Că ăștia de ne conduc nu s-au prins că se întunecă mai repede.

Ce au căutat artificiile la un festival de folclor? Ce au căutat și la comemorarea lui Vlaicu, în septembrie 2013.

Ce a căutat fanfara la un festival de folclor.? Ce caută de 25 de ani încoace: niște comuniști nostalgici.

Ce caută macedonenii lângă greci, la masă? Scandal etnic, bineînțeles, cu sunat la ambasade, cu amenințări.

Care a fost scopul acestui festival? Că promovarea Brezei în niciun caz. Cu afișe puse cu două zile înainte, cu publicitate aproape zero în presă, cu  acțiuni făcute în ciuda cuiva, fără implicarea comisiei de cultură din Consiliul Local. A fost opera unui cerc restrâns, din jurul primarului.

Nu au venit turiști special pentru festival, nu au fost spectatori, oamenii nu au fost să simtă folclor, ci să mănânce un mic, ca la bâlci.

Știu că un miliard de lei vechi nu înseamnă mult, că abia s-ar asfalta ”10 cm” cu ei. Aș scrie și despre banii de asfalt,  despre canalizare, dacă aș avea acces la acte. Dacă toți ăștia care se gudură pe lângă spaniol nu ar fi cu ochii pe mine, ca nu cumva să vorbesc cu cine nu trebuie. Aș mai scrie și despre cum se ocupă posturile în primărie, dacă mi-ar declara cineva pe reportofon, și nu doar la ureche. Nu aș avea nimic cu un asemenea eveniment dacă el ar fi făcut cu logică, cu suflet, nu cu falsitate și aroganță.

Un gând despre „Din nou despre festivalul internațional de folclor. Pardon, parodia de festival

  1. Un festival pe care CAZAN SI BALA AU VRUTSA-L FACA EI, SA NU MAI DEA BANII PUBLICI LA NISTE PROFESIONISTI CI SA-I MATRASEASCA EI.
    NU au vrut sa lase pe cineva care se pricepe, l-au lasat pe trompetistul de Cazan sa incurce tot, sa umfle facturile de cazare si de masa ale delegatiilor, sa se imbuibe cu fel de fel de „foloase”, sa anuleze niste invitatii deja semnate de primar fara sa anunte delegatiile respective, ce mai „CIRCOTEZAUR FOLCLORIC”
    Cazan a fost pe banii nostri pe ici pe colo, dar nu a invatat nimic……nici macar sa faca o fanfara(sau sa convinga macar un singur coleg de la Breaza sa cante alaturi de el sau sa-l ajute la casa de cultura)
    LEHAMITE

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s