razna

Nevoia de spațiu a copiilor

Copiii au nevoie de spatiul lor personal, în care să fie stăpâni absoluţi şi în care să se simtă în siguranţă. Fie ca-i stabiliţi cartierul general într-un colt al unei camere sau îi alocati chiar o întreagă camera din casă, trebuie să respectati acel spaţiu ca fiind doar al lui şi să evitati să îi daţi senzaţia că îi încălcaţi teritoriul stabilit. Intimitatea, locul unde eşti singur cu tine, este o necesitate, o nevoie esenţială. Absenţa acesteia este echivalentă cu absenta visului, a sperantelor, a proiectelor.
Instinctiv, oamenii îşi protejează spatiul personal. De aceea, au fost inventate parolele, codurile, dar şi jurnalele, memoriile secrete, de aceea confesiunea la biserica este secretă, de aceea dorinţele “nu se spun”, pentru că este condiţia îndeplinirii lor.
Intimitatea este constituită din mai multe elemente care se dezvoltă pe parcursul evolutiei individului. Copilul va începe cu construirea de corturi în casă, apoi de adăposturi în curte, chiar căsuţe. Apoi se va extinde şi va căuta mobilier pentru copii, bibliotecă, aragaz, frigider, toate de jucărie, cu care îşi va construi propria familie, propriul univers. Se va ascunde acolo, va căra cu el un pacheţel de biscuiţi şi câteva jucarii şi va mai ieşi abia seara.

Părintii trebuie să găsească un echilibru între nevoia de intimitate a copilului şi controlul mai mult decât necesar pe care trebuie să-l exercite asupra acestuia. Părinţii care vor să ştie tot, fiecare gând al copilului, nu vor face decât să-l determine pe copil de la vârste foarte mici să înveţe să se ascundă, să disimuleze, să mintă si să înşele. Relatia dintre părinte şi copil nu va mai fi bazată niciodată pe apropiere sufletească, încredere şi respect reciproc.

Datoria părinţilor este să-l lase să-şi descopere propriile nevoi şi propriul univers. Cumpără-i ce îţi cere el, ajută-l să-şi facă spaţiul său, fără a-i impune ceva. Dacă vrei mai multe idei de amenajare a camerei copilului le poţi găsi pe magazinul online BeBeJucarii.ro. Aici se găsesc mii de produse pentru copii, pentru plimbare, joacă, hrănire şi îngrijire.

Un gând despre „Nevoia de spațiu a copiilor

 1. Frumos articol ….!!! asa este …!!! imi aduce aminte de copilaria fiului meu …!!!! asa l-am crescut …!!! iubesc copiii si acum , iar cand vad ca nici macar copilarie nu mai au , ma doare sufletul ….!!!
  Multe , chiar foarte multe , le lipsesc copiilor din ziua de astazi …!!! Chiar si celor care nu duc lipsa de nimic ..(din punct de vedere material )… le lipseste dragostea parintilor , fiindca chiar daca au o ,,bona”….nimeni nu poate inlocui o mama …!!!! Nu mai vorbim despre cei care nu au nici unde locui , sau nu pot merge la scoala , sau nu au ce manca …!!! Traiesc din mila Domnului , fiindca sunt copii si Dumnezeu ii iubeste pe toti …!!!!
  Apoi, invatatorii si profesorii din ziua de astazi , nu mai au acea apropiere ,,de parinte „, fata de elevi , fiindca invatamantul a ajuns ,,la pamant „, (s-au saturat si copiii si parintii si profesorii sa se tot schimbe sistemul de invatamant )…. nu mai exista niciun interes , din partea nimanui …!!! Un copil de 6-7 ani sta la scoala 8-9 ore , in banca , la after-school , fiindca parintii au serviciu si nu au timp sa se ocupe de el , iar seara , copilul nu mai are putere nici sa se mai joace , apoi multi parinti au afaceri si sunt plecati si in weekend , iar ei se intalnesc ,,in trecere „… cu copiii.
  Ma doare sufletul si de copiii ramasi in tara , in grija bunicilor , sau a rudelor , fiindca parintii sunt nevoiti sa lucreze in alte tari ….ati incercat vreodata sa va puneti in locul acelui copil , care-si vede parintii odata la un an , sau chiar mai mult , sa le vedeti lacrimile si durerea din suflete atunci cand cineva le vorbeste despre parintii lor ????
  Sau , sa va puneti in locul unei mame , care isi iubeste copilul mai mult decat orice pe lume , si il vede odata la doi ani , pentru ca a fost nevoit sa plece , sa lucreze in alta tara ,( fiindca aici , nu are unde) , iar viata de ,,strainatate „, il face sa nu mai fie acelasi copil grijuliu si iubitor cu mama . Ea il asteapta , se gandeste la el tot timpul , dar nu poate sa se bucure nici atunci cand vine acasa , fiindca nu are timp suficient , este obosit si ,,impovarat”… ca traieste intre straini , iar romanul , tot roman ramane , cu ,,dorul lui de tara”….!!!!!
  Copiii si parintii copiilor acestei tari …!!! acestia sunt …. si … pacat ca , ar fi putut fi altfel ……!!!!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s